Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
In calitate de angajator ar trebui sa cunosti urmatoarele 10 aspecte esentiale cu privire la acordarea concediului medical:
- Platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate au obligatia sa elibereze asiguratului adeverinte din care sa rezulte numarul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, in vederea acordarii certificatelor de concediu medical.
- Pot beneficia de concediu medical persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii in sistemul de asigurari sociale de sanatate daca; desfasoara activitati pe baza de CIM sau in baza raportului de serviciu, persoanele care au calitatea de angajat; desfasoara activitati in functii elective sau sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate; beneficiaza de drepturi banesti lunare ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj.
- Baza de calcul a indemnizatiei pentru concediul medical se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni. Aceasta se plafoneaza la valoarea a 12 salarii minime brute pe tara lunar.
- Indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de catre fiecare angajator. Primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezinta angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celalalt/ceilalti angajator/angajatori se prezinta cele doua exemplare in copii certificate de catre medicul prescriptor.
- Angajatorul plateste indemnizatia aferenta zilelor lucratoare din primele 5 zile calendaristice de concediu medical, dupa care indemnizatia este suportata de FNUASS.
- Concediul pentru accidente de munca si boli profesionale se acorda pentru o perioada de maximum 180 de zile intr-un an, iar indemnizatia este de 80% din media veniturilor salariale brute pe care asiguratul le-a realizat in cele sase luni anterioare accidentarii sau aparitiei bolii.
- Concediul pentru sarcina si lauzie are o durata totala de 126 de zile calendaristice, cu o durata minima obligatorie a concediului de lauzie de 42 de zile calendaristice iar cuantumul brut lunar al indemnizatiei este de 85% din baza de calcul.
- Certificatele de concediu medical pot fi eliberate de catre orice medic cu autorizatie de libera practica valabila si care a incheiat o conventie in acest sens cu una din casele de asigurari de sanatate si care are in ingrijire bolnavul.
- Eliberarea certificatelor de concediu medical se face pe baza adeverintei de la angajator/CAS/AJOFM cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A.
- Concediile medicale se acorda pe o durata maxima de 180 de zile calendaristice in interval de un an. Incepand cu a 91-a zi calendaristica, concediul medical se poate prelungi pana la 180 de zile, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale.
Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-